Sähkön kilpailutus

Kun sähkön hankintaa lähtee kilpailuttamaan, on muistettava, että sähkön hinta koostuu kolmesta osasta, tietysti ensinnäkin aina niin välttämättömistä veroista, sekä siirtomaksusta. Siirtomaksu on kiinteä korvaus sähkön kantaverkon omistajalle, siitä, että kiinteistö on liitetty valtakunnalliseen sähköverkkoon, ja se on ikävä kyllä vastaavan luonteinen kuin verot, eli niitä ei voi kilpailuttaa edullisemman tarjoajan hakemiseksi, asia on tullut monelle, jos ei muuten niin Carunan uutisoinnin yhteydessä, tutuksi. Kulutuksesta riippuen voi näiden kiinteiden maksujen osuus olla helposti puolet sähkölaskusta, joten vaikka onnistuisi hankkimaan sähköenergian ilmaiseksi, niin lasku silti vain puolittuisi.

Se minkä voi, ja mikä myös ehdottomasti kannattaa kilpailuttaa, on se toinen puoli laskusta, eli kulutukseen perustuva energiamaksu. Yksinkertaistettuna energiamaksuun vaikuttaa voimakkaasti kysynnän ja tarjonnan laki, jos sähkön tuottajilla (energiayhtiöillä) on kapasiteettia enemmän, kuin mitä he ovat saaneet myydyksi, yritetään loppuosuutta saada kaupaksi, vaikka vähän halvemmalla, jotta voimalat saadaan pidettyä käynnissä, toisella yhtiöllä voi taas olla koko kapasiteetti myyty, jolloin uusien sopimusten hinta on luonnollisesti korkeampi. Mikään energiayhtiö ei siten ole aina edullisin, edullisinta sähköä myy se toimija, jolla on eniten myymätöntä sähkön tuotantokapasiteettia.

 

Yleisimmin sähkösopimus tehdään kahden vuoden määräajaksi, jolloin hinta on sovittu kiinteälle, melko edulliselle tasolle. Kesken määräaikaista sopimusta, ei energiayhtiötä voi vaihtaa, määräajan päätyttyä sähköt eivät suinkaan katkea, vaan sopimus muuttuu automaattisesti ja puolihuomaamatta toistaiseksi voimassa olevaksi. Tällöin myöskään hintaa ei ole sovittu, ja jostain kumman syystä tuppaa käymään niin, että silloin hinta nousee koko ajan. Joten mitä kauemmin sähkösopimuksen pitää muuttumattomana, sitä korkeammaksi hinta on todennäköisesti ehtinyt kivuta. Hyvänä puolena on tietysti, että toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen voi päättää, ja yleensä aina kun määräaikainen sähkösopimus on päättynyt, sähkön hinta kannattaa tarkistaa kilpailuttamalla, säästö sähkölaskussa voi olla melko suuri.

 

Nykyisin sähkön kilpailutus on tehty erittäin yksinkertaiseksi, käytännössä tarvitset vain uusimman sähkölaskun, josta näet kaikki kilpailutukseen tarvittavat tiedot, googlettamalla löydät useita sähkön kilpailutuspalveluita. Näiden palveluiden toiminnassa ei ole suurtakaan eroa, joten voi valita mieleisimmältä tuntuvan. Palveluun tarvitsee kirjoittaa vain sähkölaskusta löytyvät tiedot kulutuksesta, jonka jälkeen saat tarjoukset eri energiayhtiöiltä. Hyväksyt vain edullisimman tarjouksen, jonka jälkeen uusi energiayhtiösi käy puolestasi paperisodan, ja ainoa asia mistä huomaat sähkön toimittajan vaihtuneen, on että seuraava sähkölasku tulee eri yhtiöltä.

 

Sähköyhtiön valinnassa nykyisin moni ottaa huomioon myös sähköenergian ekologisuuden, suoranaisesti tällä valinnalla ei tietysti ole vaikutusta siihen tuleeko pistorasioistasi aurinkopaneeleilla vai ydinvoimalalla tuotettua sähköä. Valinta kuitenkin vaikuttaa epäsuorasti, jos esimerkiksi kaikki aurinkopaneeleilla tuotettu sähkö on jo myyty, ja kysyntää on edelleen, rakentavat energiayhtiöt luonnollisesti lisää aurinkopaneeleita, jotta myytävää saadaan lisää, samalla ”likaisempi” tuotanto jää myymättä, jolloin näitä laitoksia ajetaan vastaavasti pois tuotannosta.

 

Joka tapauksessa kannattaa myös aina miettiä omia sähkönkäyttötottumuksiaan, nykyisin edullisellakin sähkösopimuksella sähkö on jo melko kallista, joten parasta säästöä syntyy edelleen, kun sammuttaa valot tyhjistä huoneista ja panostaa vähän sähköä käyttäviin kodinkoneisiin ja valaisimiin.