Miten säästää autoilussa?

Autoilu on tunnetusti kallista ja kaikki varmasti omalta osaltaan pyrkivät, parhaansa mukaan, nipistämään kuluista ainakin muutamia euroja.

Ensimmäinen iso menoerä autoilussa, on tietenkin auton hankinta. Uudesta pirssistä joutuu helposti pulittamaan useamman kymppitonnin, eikä käytetytkään turhan halvalla lähde. Auto ei myöskään missään nimessä ole sijoituskohde, sillä sen arvo laskee vääjäämättä. Autoiluun liittyvät myös monenmoiset verot ja vakuutuksen, jotka saattavat vuodessa köyhdyttää kukkaroa satasilla, ellei tuhansilla. Ajaminen on myös kallista, kun lasketaan yhteen polttoainekulut, mahdolliset huollot ja rengaskulut. Kaiken kaikkiaan autoilusta voi joutua maksamaan satoja euroja kuukaudessa. Laskelmien mukaan, kolmen vuoden autoilu tulisi kaikkine kuluineen maksamaan noin 20 000 euroa. Summa kuulostaa varsin uskomattomalta, mutta valitettavan todelta.

Kuinka tavallinen, päivittäin autoa tarvitseva kuluttaja, sitten voisi mahdollisimman paljon säästää autoilun kuluissa ja pitää vuosittaiset kustannukset järkevissä mittasuhteissa? Ensimmäinen valinta liittyy auton hankintaan. Ostaako uusi vai käytetty? Uusi auto on usein selkeästi käytettyä kalliimpi, mutta saattaa lopulta säästää pitkän pennin polttoainekuluissa. Uuden auton arvo laskee heti ostohetkestä alkaen huomattavasti nopeammin, vanhaan autoon verrattuna. Käytetty auto tosin saattaa vaatia ahkerampaa huoltoa ja isojakin korjaustoimia. Korjaamoja kannattaa jatkuvasti kilpailuttaa ja hankkia itselleen edes jonkin verran teknistä tietämystä.

Niin kutsutut leasing- autot ovat nykyään suosittuja. Sopimus on yleensä määräaikainen ja autosta maksetaan kuukausittaista maksua, joka kattaa kaikki kulut. Ainoastaan polttoainekuluista on autoilijan itse huolehdittava, mutta esimerkiksi korjaus- ja huoltolaskuista ei tarvitse murehtia, sillä ne kuuluvat kaikki kuukausimaksuun.

Uuden auton omistajillekin on olemassa kuukausimaksullisia huoltosopimuksia, joita useat automerkit tarjoavat. Se kattaa yleensä kaikki normaalit huollot, mutta sopimuksia on toki erilaisia, vaihtelevilla hinnoilla. Tämä on kuitenkin yksi hyvä vaihtoehto autoiluun liittyvien kulujen ennakoimiseen.

 

Polttoainekuluissa voi myös säästää huomattavasti, riippuen ajomääristä ja energianlähteestä. Hintaerot saattavat vaihdella suurestikin bensan ja dieselin välillä. Esimerkiksi dieselin etuina ovat halvempi hinta, mutta miinuspuolena korkeampi vero. Bensiini on vastaavasti halvempaa, mutta bensiiniauton verot pienemmät. Myös sähköauton hankintaa kannattaa miettiä. Valitettavaa on, että sähköautot ovat edelleen huomattavasti muita vaihtoehtoja kalliimpia, mutta ajaminen sen sijaan roimasti edullisempaa. Käyttövoimavero on toki maksettava myös sähköautosta, joten kuluja on hyvä vertailla huolellisesti ennen päätöksen tekoa. Tuulilasivakuutus saattaa myös säästää kuluttajalta huomattavan summan. Tuulilasit ovat herkkiä särkymään, eikä katsastuksesta välttämättä pääse läpi vaikka naarmu ei näkyvyyttä haittaisikaan. Silloin on edessä tuulilasin vaihto, ennenkuin matka voi jatkua. Tuulilasit ovat kalliita ja toimenpiteelle tulee hintaa sadoista euroista jopa yli tonniin. Tällöin vakuutus voi olla hyödyllinen, mutta tarve kannattaa kartoittaa fiksusti, ennen kaikkien mahdollisten vakuutusten hankintaa.

 

Myös pysäköintimaksut ja mahdollisten sakkojen uhka on hyvä pitää mielessä säästäväisyyttä silmällä pitäen. Kaupunkialueilla pysäköinti on usein hyvin kallista ja saattaa maksaa useita euroja tunnilta. Suunnittele kaupunkireissusi etukäteen ja ota selvää edullisista pysäköintivaihtoehdoista. Sakkojen välttäminen on niin ikään turvallisuuskysymys, mutta myös taloudellisesti kannattavaa. Ylinopeussakkoja nostetaan jatkuvasti, eikä pysäköintivirheestäkään selvitä ihan pienellä summalla.

Kulutuksen seuranta vaatii  kokonaisuudessaan jatkuvaa suunnittelua ja tasapainoilua. Fiksuilla valinnoilla voi säästää satasia, mutta kaikkea ei kuitenkaan aina pysty ennakoimaan.