Mistä hankkia rahoitusta liiketoimintaan?

Yritystä perustaessa ja pientä yritystä laajentaessa suurin este on yleensä, mikäs muukaan kuin raha. Rahoitusta ei ole aina helppo saada, erityisesti jos yrityksen bisnesidea ei ole vielä käytännössä mallillaan. Tällöin rahoitusta ei joko saa mistään, tai sitä on saatavilla vain korkealla korolla. Ei ole lainkaan tavatonta, että riskialttiiksi luokiteltavan yrityslainan korko liikkuu useissa kymmenissä prosenteissa.

Rahoitusta on kuitenkin mahdollista saada monenlaisilta tahoilta, joskus jopa tuen muodossa. Rahoittavia tahoja ovat niin julkisen sektorin järjestöt ja toimijat kuin yksityiset yritykset ja yksityishenkilötkin. Esimerkiksi Slushin kaltaiset teknologiatapahtumat houkuttelevat paljon niinsanottuja enkelisijoittajia, jotka ottavat suuria riskejä rahoittamalla pelkästään konseptitasolla olemassaolevia ideoita ja tuotteita. Joskus näin isketään kultasuoneen, usein rahat valuvat kankkulan kaivoon. Riski on kuitenkin yleensä juuri sopiva, että rahoittaja voi osua timanttiin sopivalla alkutuella ja rahoituksella.

Starttirahalla oma yritys pystyyn

Yksi perinteikkäimmistä liiketoiminnan rahoitusmuodoista on starttiraha. Starttirahaa voi hakea, jos olet työtön työnhakija tai jos olet laajentamassa sivutoimista yritystoimintaasi päätoimiseksi. TE-toimisto myöntää starttirahaa kuitenkin vasta sitten, kun on todettu että yrittäjyys on paras vaihtoehto henkilön työllistämiseksi.

Starttirahaa on melko helppo hakea. Hakemuksen voi jättää TE-palveluiden verkkosivustolla. Kirjautumalla verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella sisään voit jättää starttirahahakemuksen lisäksi myös muita lomakkeita ja hakemuksia.

Starttiraha muodostuu 32,40 euron perustuesta, joka maksetaan päivittäin. Starttirahaa voi saada puolen vuoden ajan. Lisäksi TE-toimisto tarjoaa erilaisia koulutuksia, joilla halutaan avustaa aloittelevia yrittäjiä voitollisen liiketoiminnan pariin ja tehostaa erilaisia toimintoja.

Oman pääoman määrä vaikuttaa yllättävän paljon

Rahoituksen saaminen on huomattavasti helpompaa, jos yrityksellä on jo omaa varallisuutta ja voitollista liiketoimintaa. Jos bisneksen perusidea on toimiva, rahoittajan on huomattavasti helpompi lainata suurempiakin summia liiketoiminnan kehittämistä ja laajentamista varten.

Oma pääoma ei kuitenkaan ratkaise kaikkea: rahoittajille on annettava selkeä kuva siitä, mitä yritys tekee ja mitä rahoituksella parannettaisiin. Yleensä rahoituksen kohde on investoinnit, ja niiden tarkoitusperiä sekä potentiaalisia tuloksia täytyy kuvailla mahdollisimman realistisesti ja tarkasti, jotta rahoittava osapuoli voi tehdä riskianalyysiä ja laskelmia, jonka perusteella luoton riskitaso lasketaan. Mitä korkeampi riski, sitä korkeampi lainan korko yleensä on.

Laajenevaan pyrkivä, jo mallikkaasti pyörivä pieni yritys voi hakea TEKESin tukea

Oman pääoman määrä vaikuttaa erityisesti TEKESin tarjoaman rahoituksen ja tuen määrään. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että TEKES tukee yleensä noin sadan-parinsadan tuhannen euron hankkeita, ja tukea voi tästä summasta olla yleensä maksimissaan puolet.

Vaatimuksena TEKESin rahoitukselle on yleensä se, että yrityksen toiminta rullaa jo melko moitteettomasti ja rahoitus on täten melko riskitöntä. Rahoituksen kohteen tulee myös yleensä palvella yhteiskunnallista kehitystä – onhan TEKES kuitenkin osa julkista sektoria.

Perinteinen pankkilaina ei hassumpi vaihtoehto

Vaikka monet yrittäjät kammoksuvat perinteistä pankkilainaa yritysrahoituksen muotona, se ei aina ole lainkaan hassumpi vaihtoehto. Jos pystyt pitchaamaan rahoittajalle ideasi ja bisnesmallisi niin, että se herättää pankissa eli rahoittajassa luottamusta, voit saada lainaa jopa melko edullisella korolla.

Yleensä yrityslainan korko on vähintään kymmenen prosenttia vuodessa. Jos kyseessä on jo paikkansa markkinoilla ottanut suurempi yritys, korko voi olla pienempi. Pienillä yrittäjillä pienet korot eivät kuitenkaan yleensä tule kyseeseen, vaan lainasta joutuu pulittamaan 10-25 prosentin korkoa.

10-25 prosentin korko on kuitenkin edullinen hinta siitä, että investoinnilla rahoitettavat toiminnot tuottavat moninkertaisesti tämän korkokulun verran voittoa.