Asuntolainojen korot 2017 ja 2018

Asuntolainojen viitekorkoja sekä marginaalien kehitystä tänä ja ensi vuonna voidaan tarkastella monen eri näkemyksen kautta. Korot ovat pysyneet matalina jo harvinaisen pitkään Suomessa, mutta myös koko Euroopassa. Yleisesti käsitetään ekonomistien keskuudessa, että korkotaso on 3-4 prosenttia, milloin sitä voidaan kutsua niin sanotusti normaaliksi korkotasoksi. Nyt korko on kuitenkin prosentin liepeillä ja tämä onkin erittäin harvinaista. Poikkeuksellista siitä tekee myös, että tilanne on jatkunut samanlaisena jo pitkään.

Euroopan keskuspankin toimet elvyttämisestä ovat myöskin olleet pitkäkestoisia. Tämän vuoksi viitekorot ovat olleet miinuksella jo kauan. Kun tarkastellaan asuntolainojen marginaaleja, on Suomessa edullisimmat marginaalit verraten muihin Pohjoismaihin. Pankit paikkaavatkin näitä alhaalla olevia marginaaleja erilaisilla palvelumaksuilla. Asuntolainojen kokonaiskustannuksiin sisällytetäänkin nykyään jo enenevässä määrin kuluja esimerkiksi kuukausimaksuista, mutta ne pysyttelevät piilossa. Tänä päivänä on siis huomioitava muutkin kulut asuntolainassa kuin pelkästään korkomarginaali. Kun huomioi asuntolainan todellisen vuosikoron, silloin kaikki kulut on mukaan laskettuna.

EKP:n elvytystoimet ovat jatkuneet koko tämän vuoden, joten tämän vuoden ennusteessa ei viitekorkoihin ole nousua näköpiirissä. Ekonomistit arvioivat, ettei nousua kannata pelätä vielä pariin vuoteen. Pitkien viitekorkojen osalta kuitenkin on jo nähty hienoista nousua, joten siitä seuraa muidenkin viitekorkojen marssi perässä noususuuntaiseksi. Positiiviseksi viitekorot tulevat nousemaan joka tapauksessa jossain vaiheessa miinukselta. Vuosien 2017 ja 2018 aikana ei suurta muutosta ole luvassa, mutta ennen pitkää se on kuitenkin edessä. Asia on huomionarvoinen asuntolainan ottajalle.

Vuoden 2016 marginaalit vakiintuivat 1,2 prosenttiin ja samalla tasolla ne ovat tämän vuodenkin osalta. Mitään merkittävää muutosta tähän loppuvuoteen ei ole tulossa. Koska Finanssivalvonnan suunnitelmissa on kiristää asuntolainojen riskipainotuksia vuoden 2018 alusta lähtien, saattaa tämä johtaa nousuun isompien pankkien marginaaleissa kuten Nordea, Aktia, OP ja Ålandsbanken. Heidän vakavaraisuuslaskennassaan käytetään niin kutsuttuja sisäisiä malleja, joiden vuoksi korotuspainetta saattaa marginaaleihin saattaa syntyä.

Yhteenvetona voidaan todeta, että marginaalit eivät tänä vuonna ole liikkuneet juuri lainkaan. Ensi vuoden osalta suunta tulee varmasti olemaan kuitenkin hieman nousujohteinen. Mikäli siis suunnittelet asuntolainan ottamista, nyt siihen on hyvä aika. Pitkien viitekorkojen osalta on nousua, mutta sen verran hitaassa tahdissa, että asuntovelallisen osalta se tuntuu lompakossa vasta vuoden 2019 aikana. Asuntolainoissa on huomioitava todellinen vuosikorko, jossa on mukana kaikki lainaan liittyvät kulut. Erilaiset palvelumaksut ovat nostaneet todellista vuosikorkoa jo useamman vuoden ajan.

Artikkelin kirjoitushetkellä viitekorkojen arvot olivat kaikki miinusmerkkisiä, kuten alla:

1 kk euribor -0,371

3 kk euribor -0,329

6 kk euribor -0,273

12 kk euribor -0,159